17 Nisan 2015 Cuma

Anemonlar da Karakter Sahibi!

İngiltere, Devon’dan bilim adamları, Birleşik Krallık'ta yaşayan bir tür yerli deniz anemonunun farklı “karakterlere” sahip olduğunu keşfettiler.

Plymouth Üniversitesinden bir araştırma ekibi, Devon ve Cornwall kıyılarında yaşayan Domates Anemonlarının / Deniz Güllerinin (Actinia equina) bölgesel anlaşmazlıkları üzerinde çalışma yürüttüler.

Araştırmanın ilk bölümünde 65 farklı anemon, bir enjektör ile deniz suyu püskürtülerek uyarıldı. Bu uygulama, anemonun savunma amaçlı olarak tentaküllerini hızlıca geri çekmesine neden olmaktadır. Sonrasında bilim adamları, anemonların ne kadar sürede kıyının temiz ve tekrar açılmanın güvenli olduğuna karar verdiklerini kaydettiler.

Seçilen anemonların her biri, iki haftalık bir süreçte üç defa test edildi ama bireylerin tepki süreleri, su sıcaklığındaki değişimler dikkate alındığında bile çok benzerdi. Genel olarak her bir anemon, yaklaşık dokuz dakika kapalı kaldı ama az sayıda anemon daha cesurdu ve daha çabuk açıldılar.

Anemonlar, en iyi bölgeye sahip olma konusunda rekabet içerisinde olduklarından, doğada zaman zaman kavga eder ve kavgalarda hangi faktörlerin başarıya ulaştırdığını görmek üzere anemon çiftleri arasında 82 kavganın gerçekleştiği ayrı bir çalışmada bu “kaynak edinme potansiyeli” incelendi.

Kavgalar çoğunlukla, nematosit adı verilen sokucu yapılarının kullanımıyla, rakiplerin derileri üzerinde şeritler bırakılarak gerçekleşir ama zaman zaman sadece büyüklük de rakibin yoldan çekilmesinde etkili olur.

Araştırmacılar, hiçbir anemonun sokulmadığı karşılaşmalarda en büyük anemonun genellikle kazandığını ama eğer taraflardan biri sokulmuş ise, genel büyüklüğün hiçbir anlam ifade etmediği ve sonucu önceden tahmin ettirenin nematositlerin büyüklüğü olduğu bulgularına ulaştılar.

Eğer iki anemon durmaya ve kavga etmeye karar verirse kazanma faktörü, başarılı sokma sayısı oldu. Kaybedenler, sonraki karşılaşmalarda daha çekingen hale geldi.

Son bir çalışmada ise, “cesur” anemonların, anlaşmazlıklarda nasıl üstün geldiği incelendi ve büyüklüğe bağlı olmaksızın, kaynak edinme potansiyellerini arttırarak, çekingen rakiplerine göre daha fazla saldırıda bulunabildikleri cesaret noktasındaki potansiyel avantajı işaret eder şekilde, kavgaların çoğunu kazandıklarını buldular.

Ekip, agresiflik ile cesaret arasındaki bağlantıları anlayarak, hayvan karakterlerinin gelişimine ve kavgaların ardından kazanmanın veya kaybetmenin, bir hayvanın kaynak edinme potansiyeline nasıl etki ettiğine dair bakış elde etme umuduna sahiptir.

Videoda, cesur anemonlardan birinin davranışı görülebilmektedir:




Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Resif Akvaryumunda Anemon Bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder