6 Kasım 2015 Cuma

Kan Kırmızı Ateş Karidesi, Karides Arkadaşını Neden Öldürdü?

Dave Wolfenden, Kan Kırmızı Ateş Karidesinin neden kendisinden küçük akvaryum arkadaşını yediğine dair bir açıklamada bulunuyor.

Soru: Bir süre önce annemin evine 90 litrelik bir resif akvaryumu kurmuştum. Akvaryum içerisinde canlı kaya, birkaç salyangoz, birkaç sert mercan fragı, bir Kan Kırmızı Ateş Karidesi (Lysmata debelius), bir Kırmızı Kokarca Temizlikçi Karides (Lysmata amboinensis) ve Zümrüt Yengeç (Mithrax sculptus) bulunuyordu. Balık ise mevcut değil.

Dün annem -iki karidesten büyük olan- Kan Kırmızı Ateş Karidesinin, Kırmızı Kokarca Temizlikçi Karidesi kovaladığını, öldürdüğünü ve sonrasında yemeye başladığını görmüş. Temizlikçi karides hasta görünmüyordu. Her iki karides de akvaryuma yaklaşık üç hafta önce aynı zamanda konulmuştu.

Bu sıklıkla olan bir durum mudur, yoksa birbirlerini yememeleri mümkün müdür? Oldukça utangaç olarak değerlendirilen Kan Kırmızı Ateş Karidesi sürekli geziniyor; bunun nedeni aç olması olabilir mi? Karidesler için balık yemi artığı kalmıyor çünkü akvaryumda balık yok. Bunun yerine, akvaryuma gün aşırı Gamma Nutraplus isimli sıvı yemden birkaç damla ekleniyor.

Karidesler ilk eklendiğinde akvaryumda kahverengi algler mevcuttu ama şu anda hepsi temizlenmiş durumda. Tavsiyelerinizi bekliyorum ve Zümrüt Yengeç güvende olacak mı?

N. Young

Cevap: Kan Kırmızı Ateş Karidesi (Lysmata debelius) genellikle barışçıl ve iyi niyetli bir omurgasızdır. Temizlik takıntılı Kırmızı Kokarca Temizlikçi Karidese (Lysmata amboinensis) nazaran daha iyi bir temizlikçidir ve genellikle, Şeritli Mercan Karidesi (Stenopus hispidus) ve tabanca karidesleri haricinde, diğer süslü karideslerle iyi geçinir.

Kırmızı Kokarca Temizlikçi Karides, çok küçük kıskaçlara sahiptir ve diğer iri kıskaçlı türlere göre daha savunmasızdır. Zaman zaman Kan Kırmızı Ateş Karidesinin diğer kabuklulara saldırdığı rapor edilmektedir ama bunu neden yaptığı belli değildir. Bu muhtemelen bölgeci bir tutumdur ama bana göre bu küçük karides, çoğu zaman herhangi bir zarara yol açmayacaktır.

Bu bir beslenme sorunu da olabilir (Belki Kan Kırmızı Ateş Karidesi çok aç kalmıştır) ve ben, verilen yemin yetersiz kaldığından şüpheleniyorum; bu karides türü, şaşırtıcı derecede aşırı iştahlıdır. Birçok akvarist, Kan Kırmızı Ateş Karidesinin utangaç olduğunu belirtir ama bazı bireyler gezinmeyi sever, dolayısıyla bu bireyin aç kaldığı için mi dolaştığını söylemek zordur. Her durumda, karideslere kesinlikle dondurulmuş küçük besinler ve hatta misket yemler de verilmesini öneriyorum (ki bu yemler aynı zamanda Zümrüt Yengeç için de faydalı olacaktır).

Zümrüt Yengeç, karides karşısında risk altında değildir; ince yapılı ve narin temizlikçi karideslere göre çok daha dayanıklıdır. Ancak tüm kabuklular, kabuk değiştirme döneminde hassas olur. Bu nedenle bu süreçte, kabuk sertleşinceye kadar gizlenme davranışı sergilerler. Yengeç kendi başının çaresine bakmalıdır ama akvaryumda, kabuk değiştirme döneminde saklanabileceği bolca kayalık ve kuytu köşenin olduğundan emin olmalısınız. Aslında ben, Kırmızı Kokarca Temizlikçi Karidesin kabuk değiştirme dönemine girip girmediğini merak ediyorum; bu sayede Kan Kırmızı Ateş Karidesi kendisine ziyafet çekme fırsatı yakalamış olabilir (Kabuk değiştiren kabuklu hayvanlar, diğerleri tarafından yeri belirlenebilecek şekilde feromon salgılar). Bu bir olasılık ama böyle olup olmadığını söylemek zor.

Her şeyi hesaba katarak, yemlemenin artırılmasını ve Kan Kırmızı Ateş Karidesinin geçmişinden ötürü akvaryuma başka bir temizlikçi karides eklenmemesini öneriyorum. İyi beslendikleri takdirde, başka bir Kan Kırmızı Ateş Karidesi eklenmesi ise pek soruna yol açmayacaktır.

Dave Wolfenden


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makaleTemizlikçi Karidesler: Harika Deniz Akvaryumu Omurgasızları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder