15 Kasım 2015 Pazar

Akvaryumda Amonyak Tespit Edersem Ne Yapmalıyım?

Amonyak, akvaryumda ortaya çıkabilecek en zehirli azotlu atıktır, dolayısıyla amonyak tespit edildiğinde ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. İşte Matt Clarke’ın tavsiyeleri:

Nitrit kontrolü yapın.

Eğer akvaryumda amonyak tespit ederseniz, ayrıca nitrit için de ölçüm yapmalı ve su pH’ını ve sıcaklığını da kontrol etmelisiniz. Amonyak çoğunlukla nitrit sorunlarıyla birlikte gelir, bu yüzden daha fazla soruna sahip olabilirsiniz.

Sıcaklık ve pH kontrolü yapın.

Amonyak zehirliliği ayrıca pH ve sıcaklık ile de ilişkilidir. Amonyak, su daha sıcak ve pH daha yüksek olduğunda balıklar için daha zehirlidir.

Havalandırmayı artırın.

Amonyak, balığın solungaçlarına etki eder ve onun fazladan mukoza üretmesine neden olur. Fazla mukoza, gaz değişimi için kullanılan yüzey alanını azaltır ve balık, yüzeye çıkarak ihtiyaç duyduğu oksijene ulaşmaya çalışabilir veya hastaymış gibi zeminde durabilir. Bu durumda akvaryumda oksijen seviyesini artırmak için hava taşları kullanmalı veya dış filtrenin çıkışını akvaryuma daha fazla hava girecek şekilde ayarlamalısınız.

Su değişimi yapın.

Akvaryumun suyunu %50 ila 70 oranında, aynı sıcaklığa ve kimyaya sahip kloru giderilmiş musluk suyu ile değiştirin. Bu uygulama, amonyağı çabucak seyreltip şartları daha güvenli hâle getirecektir ama yine de sadece geçici bir çözüm olabilir.

Amonyak artışının nedenini bulun.

Eğer amonyak daha önce olduğu gibi yükseldiyse, ilk önce bunun neden olduğunu bulmak çok önemlidir. Amonyak seviyesini yükselten yaygın nedenler arasında akvaryumda ölü balıkların bulunması, aşırı yemleme yapılması, kalabalık ortamın olması, filtrenin musluk suyunda temizlenmiş olması (ki bu uygulama, filtrenin içindeki faydalı bakterilerin tamamını öldürür), yeni bir filtrenin takılmış olması veya oturmamış bir akvaryuma balık eklenmesi yer alır.

Akvaryuma amonyak giderici ilave edin.

Kısa vadede daha fazla sorunun oluşmaması için filtreye zeolit gibi amonyak giderici malzeme veya akvaryumun suyuna amonyak nötralize edici sıvı eklemelisiniz. Ayrıca filtredeki bakteri popülasyonunun artmasına neden olan modern bakteri katkıları da işe yarayacaktır.

Kontrolü sürdürün.

Amonyak çabucak geri dönüş yapabilir ve beraberinde nitrit sorunlarını getirebilir, dolayısıyla şartlara normale dönene kadar suyu test etmeye ve düzenli su değişimleri yapmaya devam etmelisiniz.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Practical Fishkeeping (Pratik Balık Bakımı) dergisi, Kasım 2009 sayısı
İlgili makaleler: 1) Amonyak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
2) Nitrit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
3) Balıksız Döngü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
4) Sıcaklık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder